Het bosbelevingscentrum dat gerealiseerd is in Leupoldishain, is ontworpen door Frida Architects. Het centrum ligt prachtig tussen de velden en de rand van het bos en doet dienst als educatieve voorziening voor het Saksische Woud en het omliggende Nationaal Park SƤchsische Schweiz. Het project vervangt een oud gebouw maar maakt in het kader van circulariteit wel gebruik van specifieke onderdelen waaronder sanitaire objecten.
Zoals de naam ābosbelevingscentrumā al zegt, gaat het centrum over het beleven van de natuur in het algemeen en het bos in het bijzonder. Tot op zekere hoogte wil het ontwerp van het kantoor in Dresden dit weerspiegelen. Het nieuwe pand met een bruto vloeroppervlak van 130 vierkante meter is daarom uitgevoerd als houtskeletbouw. Het hout en de planken zijn afkomstig uit het omliggende bos van de Sachsenforste Neustadt en verwerkt in lokale houtzagerijen.
![](https://www.hethoutblad.nl/wp-content/uploads/2025/02/3-jung3-1024x654.jpg)
Zowel de uitstraling als de structuur van het gebouw weerspiegelen de houtsoort lariks. De architecten vermeden zoveel mogelijk het gebruik van gelijmd constructiehout of panelen op houtbasis. In plaats daarvan vertrouwden ze op spanten en dubbele steunen van massief hout. Net als de bekleding van de binnenmuren zijn al deze onderdelen 100% uit larikshout vervaardigd.
Daarnaast is de constructie volledig recyclebaar en bovendien zodanig geconstrueerd dat onderdelen opnieuw zijn toe te passen nadat het gebouw eventueel niet meer in gebruik is. Volgens Frida geven de kleuraccenten ook een verbondenheid met de natuur. Daarbij heeft de architect zich laten inspireren door de kleuren van het Saksische Woud: groen en geel.
Foto’s: Henrik Schipper, JUNG