De Amsterdamse bouwer van houten woningen Moos gaat projectonafhankelijk produceren. Dankzij een financiële injectie van een private investeerder wordt het mogelijk om de houten modules al te bouwen voordat vergunningen zijn verleend en procedures doorlopen.
Het is een stap die andere seriematige houtbouwers (nog) niet hebben durven nemen: in de diverse fabrieken voor houten huizen die in de laatste tien jaar in ons land ontstaan zijn heerst een tempo van hollen of stilstaan: pas als een bouwproject (bijna) definitief is goedgekeurd gaat de productielijn draaien. Dat leidt tot voortdurend op- en weer afschalen wat vervelend is voor personeel en toeleveranciers.
Moos (van ‘in the Middle Of Our Street’, uit het nummer ‘Our House’ van Madness) heeft inmiddels meerdere meerlaagse appartementencomplexen gebouwd en heeft veel projecten in verschillende stadia van voorbereiding. Het bedrijf verklaart in een persbericht:
‘Moos verwijdert de âSTOP/PAUZE-knopâ van de assemblage van hun modules. ‘Wij gaan de onzekere vergunningsprocessen en het soms grillige projectverloop geen effect meer laten hebben op de productie van onze modules. Net als LEGO zijn onze gestandaardiseerde blokjes oneindig te combineren en uit te wisselen, daardoor kunnen we ze in elk project inzetten en projectonafhankelijk produceren. We hebben het systeem nu een paar jaar kunnen testen en vervolmaken, dat is nu volledig beproefd. We gaan de projecten en productie nu definitief scheiden, zodat we in zowel kwaliteit, duurzaamheid als kosten nĂłg competitiever worden en bovendien nog sneller woningen kunnen realiseren’, stelt CEO Joost Hoffman.
âEr is geen twijfel over de behoefte naar betaalbare, hoogkwalitatieve en duurzame woningenâ, vervolgt Hoffman. âDaar moet vanuit de maatschappelijke noodzaak invulling aan worden gegeven. Onze eigen pijplijn voor de komende jaren omvat al duizenden woningen. Tegelijkertijd maakt de grilligheid van vergunningsprocessen dat 95% van de modulaire bouwers pas gaat produceren als er âgroen lichtâ is. Dat is logisch als je project-specifiek produceert, maar dat is niet wat wij doen. Wij kijken fundamenteel anders naar het industrialiseren van woningbouw. Door de productie van een beperkt aantal verschillende âbouwsteentjesâ, kunnen wij een oneindige variatie aan woongebouwen maken.â Â
De nu verkregen financiering maakt het mogelijk om op voorraad te kunnen produceren. Samen met een externe (private) investeerder hebben de zittende aandeelhouders deze financiĂ«le faciliteit kunnen realiseren. âHet effect is direct merkbaarâ, zegt Rosa Hoogma. âNiet alleen kunnen onze producerende partners vanaf nu constant blijven aanleveren, ook de assemblageteams kunnen continu door.â Doordat het bouwsysteem van Moos altijd hetzelfde is, zijn modules namelijk uitwisselbaar tussen projecten. De architectonische uitstraling haalt een gebouw uit de materialisering van de gevel, die als jas om de modules valt. Â