Ga naar hoofdinhoud

Europese Commissie: over vier jaar elektronisch systeem voor CO2 certificaten

    Vanaf half december wordt een Europese regeling van kracht die de vrijwillige certificering van CO2-opslag op Europees niveau mogelijk maakt. De regeling moet over vier jaar leiden tot een Europese elektronische registratie van die certificaten.

    Dit besluit maakte de Europese Commissie op 19 november bekend, over 20 dagen zal een uitgewerkte versie van de regeling gepubliceerd worden. Het betreft de eerste stap in de opbouw van een raamwerk voor certificaten voor het opslaan van CO2 en het reduceren van de uitstoot van CO2. Dit systeem zou uiteindelijk deel moeten gaan uitmaken van Europese wetgeving.
    Onder de regeling vallen:
    A: Technieken om CO2 rechtstreeks uit de atmosfeer te halen, in principe voor eeuwen. Zoals het opzuigen en permanent opslaan van koolstof of de productie op basis van biomassa en de uitstoot van C)2 daarvan opvangen.
    B: Activiteiten waarbij CO2 tenminste voor 35 jaar wordt opgeslagen, hier wordt houtbouw met name bij genoemd.
    C: ‘Carbon farming’; activiteiten zoals herbebossing, herstel van wetlands en dergelijke, indien die ten minste 5 jaar worden volgehouden.

    Voorwaarden om voor deze activiteiten CO2 certificaten toe te kennen zijn dat het aanvullende opslag van CO2 moet betekenen, dat de opslag van CO2 kwantificeerbaar moet zijn en dat het dus voor langere periodes CO2 uit de lucht zal halen.
    De bedoeling van de nieuwe Europese regels is om het afgeven en kapitaliseren van deze certificaten controleerbaar en verifieerbaar te maken. Er moet kunnen worden teruggegaan tot de eenheden waarover het certificaat is verstrekt. Dit alles moet binnen vier jaar leiden tot een volledig elektronisch systeem met gewaarmerkte certificaten.

    De regeling die nu het daglicht ziet is het gevolg van een besluit uit 2022 van de EC, een oordeel van het Europees Parlement in 2023. Bij dit alles gaat het om vrijwillige CO2 certificaten. De nieuwe regeling zal de waarde van CO2 certificaten in Europa doen toenemen. Dat maakt de financierbaarheid van houtbouwprojecten eenvoudiger. De interesse om in dit soort certificaten te beleggen wordt aangewakkerd door Europese wetgeving zoals de EU Taxonomy voor duurzame beleggingen, waarbij fondsen en bedrijven meer en meer worden aangezet om de duurzaamheid van hun beleggingen in kaart te brengen en te verbeteren. Investeren in CO2 reducerende activiteiten zou via aankoop van certificaten kunnen worden aangetoond.

    Lees ook:

    Kennisdocument: Hoe zit het met CO2-opslag in hout?

    Geef een reactie

    Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

    Op de hoogte blijven van alles wat er speelt in de hout- en bouwsector? Word abonnee op Het Houtblad! Abonneer