Woningfabrieken, vooral die modulaire woningen maken, zorgen voor een fors lagere CO2-uitstoot per bruto vloer oppervlak (bvo) vergeleken met traditionele bouw. Dat blijkt uit een vergelijkend onderzoek. Zelfs de milieuimpact van de bouw van de woningfabriek zelf is daar in meegenomen.
Het onderzoek is uitgevoerd door Copper 8, een onderzoeks- en adviesbureau op het gebied van circulaire economie. De uitkomsten van het onderzoek wijzen op aanpassingen in de MPG, die niet met industriƫle woningbouw rekening houdt.
Het onderzoek richtte zich op drie cases, waarbij aan de ene kant ’traditioneel’ bouwen (inclusief een vorm van hybride bouwen, waarbij veel geprefabriceerd is en er toch op de bouw veel ter plaatse wordt gebouwd) vergeleken wordt met fabrieksmatige bouw, zowel in 2D (zogenaamde ‘flat pack’- bouw, gevel- en dakelementen worden geprefabriceerd) als in 3D (modulaire units worden bijna volledig in de fabriek samengesteld en op de bouwplaats gemonteerd).
Daarbij is hier de opslag van CO2 in het materiaal buiten beschouwing gelaten. Dus het gegeven dat houten woningen met biobased isolatiemateriaal, kozijnen en gevelafwerking veel meer CO2 opslaan is niet meegenomen, het gaat in dit onderzoek puur om de CO2-uitstoot in de productiefase van woningen.
Uit het onderzoek blijkt dat industriƫle woningproductie aanzienlijke CO2-uitstootreducties geeft. De hoofdoorzaak daarvan zit hem in mindere materieelinzet en hogere efficiƫncy, concluderen de onderzoekers. Zowel bij de toevoer van materialen als bij het vervoer van de woningen naar de eindbestemming. Daarnaast wordt in woningfabrieken beter op afval- en reststromen gelet, er is ook minder bouwafval bij industriƫle woningbouw. De onderzoekers hebben in de berekeningen ook de bouw van de woningfabriek zelf opgenomen, daarbij wordt immers ook CO2 geproduceerd. Deze koolstofuitstoot blijkt evenwel niet op te wegen tegen de besparingswinst in de woningfabrieken.
De onderzoekers wijzen er op dat met deze milieuwinst in de productiefase van woningen niet goed rekening wordt gehouden in de MPG. Ze adviseren om de uitstoot van koolstof in de productiefase van bouwmateriaal los te gaan zien van de uitstoot van CO2 tijdens de bouwfase. Daarmee zou de milieuwinst door productie in woningfabrieken duidelijker verdisconteerd worden.
Lees ook:
Minister luistert naar houtsector: biobased beter gewaardeerd in MPG
Kennis: wat zijn de milieuredenen om voor bouwen met hout te kiezen?