Ga naar hoofdinhoud

BNA Gebouw van het Jaar 2024 ontleent veel aan hout

    Een atrium in het winnende gebouw

    Het beste gebouw van het jaar volgens architectenorganistatie BNA is een gerenoveerd betonnen pand op de campus van de TU Enschede. Architectenbureau Civic greep rigoreus in in het betonnen pand en creëerde een prettig leer- en onderzoeksplek door het toepassen van hout en planten.

    De architecten, Naast Civi Architects ook CDNDV, besloten de 220 meter lange en 38 meter diepe betonnen kolos uit 1972 niet af te breken of aan te vullen maar open te zagen. In het gebouw kwamen meerdere atriums die voor veel lichttoetreding zorgen en ook een uitgekiende rol spelen bij het luchtverversingssysteem, dat daardoor natuurlijk en betrekkelijk low-tech kon worden gehouden.

    Het betonnen laboratoriumgebouw werd daaromheen heringericht tot het faculteitsgebouw voor de faculteit Geo-Information Science and Earth Observation (ITC , een onderzoeks- en onderwijsgemeenschap met kleinere studiezalen, grotere collegezalen en werkvertrekken en de nodige horeca en facilitaire voorzieningen. Opvallend is dat de behaaglijkheid van het eindresultaat te danken is aan een best uitgebreide toepassing van hout: Houten glazen gevels met houten vensterbanken op te zitten, leggen een relatie tussen binnen en buiten, houten trappen dienen als midden tot verplaatsing maar ook als zitplek en veel wanden zijn afgetimmerd en contrasteren in hun natuurlijkheid met al het in het zicht gelaten beton. Het gebouw van het jaar heeft daarnaast veel levend groen, vooral in de atria. Daarnaast is door de grote houten glasgevels de relatie met de omgeving versterkt, de bijzonder groene campus van de TU.

    Uit het persbericht van de BNA:

    ‘De jury van het gebouw van het jaar prijst de architecten voor hun scherpe ingrepen. Zij hebben het gebouw omgevormd van een functioneel laboratorium naar een inspirerende onderwijsruimte. De unieke afmetingen van het gebouw zijn omgezet in een pluspunt en de installatietechniek is vernuftig weggewerkt in de vloeren. Door toepassing van warmteterugwinning en zonnepanelen werkt het gebouw energiezuinig. De inrichting met beplanting zorgt voor een aantrekkelijk binnenklimaat en sfeer. Het resultaat is een duurzame, flexibele en toekomstbestendige ruimte. Hier voelen studenten en onderzoekers zich thuis en worden zij gestimuleerd tot interactie en samenwerking.’

    Lees ook:

    Schijf je in voor de Nationale Houtbouwprijs 2024

    Geef een reactie

    Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

    Op de hoogte blijven van alles wat er speelt in de hout- en bouwsector? Word abonnee op Het Houtblad! Abonneer