Waar het om draait bij houtbouw zit natuurlijk al verwerkt in het woord: hout. En wanneer je met hout werkt draait alles om precisie. Puur vakmanschap. Om dat te kunnen beoefenen heb je de juiste apparatuur nodig. Je komt dan al gauw uit bij de twee meest gebruikte hulpmiddelen in deze branche: rolsteigers en ladders. We gaan hier dieper in op deze twee hulpmiddelen en bespreken waarom ze onmisbaar zijn in de houtbouw.
Rolsteigers zijn ontzettend belangrijk bij houtbouw. De juiste rolsteiger geeft je namelijk stabiliteit, mobiliteit en bovenal een veilige plek om op te werken wanneer je de hoogte in moet. Of je nu bezig bent met dakconstructies of gevelbekleding; rolsteigers zijn er geschikt voor. Wanneer je met zware houten balken of panelen werkt wil je simpelweg op een stabiele ondergrond staan en dat is precies wat een goede rolsteiger te bieden heeft. Deze veelzijdigheid en betrouwbaarheid is dan ook de reden waarom veel bedrijven er gebruik van maken.
Rolsteigers in de houtbouw
Stel je eens voor dat je aan de slag bent tijdens een klus, maar je wiebelt van links naar rechts en kunt je niet makkelijk (veilig) verplaatsen. Dat wil je niet. Je hebt dan een verhoogd risico op vallen en je kunt niet lekker snel doorwerken. Het gebruik van een rolsteiger vermindert het risico op vallen en zorgt er dankzij de stabiliteit voor dat je je snel kunt verplaatsen. Even een schroef hier en dan een nagel daar; op een rolsteiger is het zo gepiept. En moet je dan iets hoger of juist lager staan? Dan kun je de meeste rolsteigers heel makkelijk verstellen in hoogte en plaats. Wel zo effectief!
Een ladder kopen voor de houtbouw
Is de ladder dan volledig onmisbaar omdat er rolsteigers bestaan? Nee, dat niet. Een ladder kopen is nog steeds een goede zet. Het kan zelfs één van je beste investeringen zijn al je houtbewerker bent of in ieder geval werkt binnen de houtbouw. Ladders geven je namelijk toegang tot plaatsen waar je met een, meestal grote, rolsteiger niet kunt komen. Denk bijvoorbeeld aan smalle steegjes, krappe ruimtes bij het achterhuis of andere krappe plaatsen.
Waar je volgens ons vooral op moet letten bij het aanschaffen van een ladder is de veiligheid. Je wilt echt een ladder aanschaffen die voldoet aan de nieuwste veiligheidsnormen, want een ongeluk zit in een klein hoekje. Stabiliteit is ook een belangrijke factor want bij houtbouwprojecten moet je vaak de lucht in om je werk goed te kunnen doen.
Sta je 10 meter boven de grond je werk te doen? Dan wil je gewoon dat je stabiel staat en daarmee de kans op ongelukken verkleint. Een uitkomst hiervoor kan een telescopische ladder zijn. Dit type ladder kan namelijk gemakkelijk worden aangepast aan verschillende hoogten.
Naast de veiligheid en stabiliteit van een ladder is het belangrijk om te kijken naar het materiaal waarmee de ladder gemaakt is. Je hebt bijvoorbeeld houten ladders, maar die zijn niet ideaal voor op de bouwplaats. Je kunt in dat geval beter kiezen voor een aluminium of glasvezel ladder. Die zijn duurzamer en beter bestand tegen de zware omstandigheden op de bouwplaats.