In het Deense Fredericia, op Jutland, worden meerdere experimentele vijflaags woongebouwen gerealiseerd. Een daarvan is helemaal van hout, de andere van minerale materialen. De opdrachtgever wil de CO2-waarden van deze ‘Mini-CO2-flats’ onderzoeken.
Die opdrachtgever is Realdanya By & Big, een non-profit organisatie die zich enerzijds met het beheer van historische gebouwen bezig houdt, anderzijds innovatieve bouw- en woonvormen ontwikkelt en stimuleert.
De bouw van het houten woongebouw is inmiddels begonnen. Het bestaat uit grote staande vlakken CLT op de kopse kanten, een trappenhuis en van CLT en verder een constructie van haakse en diagonale balken van glulam. De verdiepingen zijn prefab ribbenvloeren, thermisch en akoestisch geĆÆsoleerd met biobased materiaal. De trap is van eikenhout.
![](https://www.hethoutblad.nl/wp-content/uploads/2023/04/deens-constructie.jpg)
Al het hout is afkomstig uit Zwitserland en werd geprefabt door het Zwitserse bedrijf Blumer Lehman. De uitstoot van CO2 die door het vervoer wordt veroorzaakt wordt uiteraard meegenomen in de eindberekening. Maar dat zal mogelijk meevallen: het hele gebouw, dat flat-pack vervoerd werd paste op negen vrachtwagens.
De Deense regels over CO2-uitstoot van gebouwen behoren tot de meest holistische ter wereld. Ze gaan niet alleen over de productie van de bouwmaterialen, de bouw, expoitatie en sloop van het gebouw, maar nemen ook onderhouds-reparatie- en vervangingskosten tijdens de levensduur mee.
Het ontwerp van het gebouw is van JAJA Architects.