Ga naar hoofdinhoud

De juiste opslag van pellets

    Mensen schaffen een pelletkachel aan voor de gezelligheid. Een extra verwarming in de living in plaats van een haardvuur. Het rendement van een pelletkachel is ongekend en de uitstoot is CO2-neutraal. Dit was dan ook de reden dat er subsidie werd verstrekt bij de aanschaf van een pelletkachel. Pelletkachels zijn redelijk milieuvriendelijk, omdat ze CO2-neutraal zijn. Het betreft een internationale norm die de therm neutraal afgeeft indien de uitstoot van CO2 even groot is als de opname. Afhankelijk van het vermogen van de kachel werd het subsidiebedrag bepaald. Per 2020 is de subsidie afgeschaft.

    Juiste installatie pelletkachel

    Een kwaliteit pelletkachel is niet echt goedkoop. De aanschafkosten bedragen zoā€™n ā‚¬2.500 of meer exclusief de installatiekosten. De kachel heeft een rechtstreeks rookkanaal nodig tot aan het dak. Een geveluitgang is sinds 2019 niet meer toegestaan. Belangrijk is dat de afvoer van rookgas juist wordt geĆÆnstalleerd. De afvoerpijp moet boven de nok van het dak uitkomen.

    Pellets als brandstof

    Een pelletkachel verbruikt houtpellets. In vergelijking met houtblokken is de milieuschade bij verbranding een stuk minder. Ook is er een aanzienlijk verschil in rendement. Bij houtblokken wordt slechts een fractie van de energie omgezet in warmte wat bij pelletverbranding juist hoog is, namelijk ruim 80 procent! Dit komt enigszins in de buurt van een HR-ketel op gas, maar een warmtepomp heeft een dubbel rendement.

    Onbewerkt afvalhout

    De samenstelling van pellets is hout. Het mooiste is dat het hout afkomstig is van afvalhout, zoals houtzaagsel. Bovendien is het onbehandeld hout. Er zijn wel kwaliteitsverschillen in het soort hout. Zo heeft eikenhout een hoger rendement dan dennenhout. De pellets worden door de vakhandel geleverd in verpakkingen of in bulk. Bij de Lange bv worden pellets uitsluitend uit schoon resthout geleverd.

    Opslag van pellets

    Pellets dienen droog bewaard te worden. Je kunt zakken het best bewaren op een verhoging, zoals bijvoorbeeld een pallet. Bij het los bewaren kan er namelijk koolmonoxide ontwikkeld worden door auto-oxidatie. Omdat koolmonoxide reukloos is en daardoor niet wordt opgemerkt, is een melder verstandig. Wordt er gebruikgemaakt van ingepakte pellets, dan is het juist om deze te stapelen in plaats van naast elkaar te leggen. Een grote oppervlakte kan eerder tot koolmonoxide leiden.

    Geef een reactie

    Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

    Op de hoogte blijven van alles wat er speelt in de hout- en bouwsector? Word abonnee op Het Houtblad!Ā Abonneer