Tweede Kamerlid Tom van der Lee (GL) heeft een aantal schriftelijke vragen gesteld aan de minister van Binnenlandse Zaken (Kajsa Ollongren) die neerkomen op een oproep om het gebruik van hout en biobased materialen in de bouw meer te stimuleren.
Bronnen voor de vragen zijn het manifest ‘Een eerlijk speelveld voor een duurzamer Nederland’, een artikel in het NRC over dat onderwerp en de publicatie van een recente verkennende studie van TNO. Verder refereert Van der Lee aan zijn eigen, aangenomen, motie van oktober 2019, waarin hij dezelfde minister oproept om meer studie te doen naar de inzet van hout in de bouw.
Steen des aanstoots is de rekenmethode in de Milieu Prestatie Gebouwen-systematiek. Houtbouw wordt daar in twee opzichten achtergesteld bij andere materialen. Ten eerste omdat de methodiek ervan uit gaat dat bouwhout bij einde levensduur van het gebouw verbrandt wordt, wat steeds minder het geval is, terwijl bij bijvoorbeeld staal wordt uitgegaan van 100 procent recyclebaarheid. Ten tweede wordt in de MPG weinig rekening gehouden met het feit dat hout biobased is en, mits verantwoord geteeld, niet alleen CO2 in zich opslaat maar, door het biogene karakter van die opslag, namelijk dat het hergroeit, nog een extra positief effect heeft op de CO2-opslag. (Het TNO-rapport wijst op een nieuwe norm die het verrekenen van deze positieve kwaliteit mogelijk maakt).
Het Tweede Kamerlid vraagt in 10 deelvragen of de minister van deze discussie kennis heeft genomen, of ze van plan is houtbouw grootschaliger te stimuleren, of ze ervoor gaat zorgen dat de MPG zijn rekenmethode aanpast, alsook of ze weet heeft van het feit dat in Frankrijk al een verplichting geldt bij de nieuwbouw van (semi-) overheidsgebouwen dat deze voor ten minste 50 procent uit biobased materiaal dienen te bestaan.
Kijk, nieuwe gedachtes. En aangename gedachtes nog ook!
Zelf denk ik dat er op staal en kunststof nog wel wat meer af te dingen is: kost VEEL energie om het te maken en nog een keer veel energie om het te recyclen (als dat al gaat) Hout kost weinig energie bij productie.
En vrijwel geen energie bij hergebruik: je trekt de spijkers eruit (die sla je recht, grapje…) en je timmert een kippenhok. En als je geen kippen meer wilt, dan kan het nog tot emballage dienen … en daarna levert het ‘groene’ energie op.
Ik ben absoluut geen fan van beprijzing/subsidiëring van slechte/goede grondstoffen. Maar toch zou een wat positievere houding ten opzichte van hout wel plezierig zijn, vind ik.
Want toen ik met mijn bouwplannen voor mijn houten huis bij de gemeente kwam, werd ik bijna uitgelachen en kreeg ik een schets mee met hoe ik het maar in steen moest maken…. (van nature ben ik wat eigenwijs, het is dus echt wel hout geworden!)
Nu ben ik bezig met een loods die ik graag in hout wil uitvoeren. Zal mij benieuwen hoe dat gaat lopen 🙂
Hi Geert,
Mijn complimenten met je vasthoudendheid. Maak een YouTube-video van de bouw van je loods!
Groeten uit Nieuw-Zeeland, waar bakstenen alleen de buitenmuren versieren.
[…] geen CO2-uitstoot door de productie van een fossiel alternatief. Na commotie in de media, stelde Kamerlid Jessica van Eijs van D66 er kamervragen over. Minister Ollongren heeft al toegezegd de rekenmethode onder de loep te nemen en zo nodig aan te […]