Ga naar hoofdinhoud

Een school is van hout

    OK, het komt doordat ik dagelijks voor jullie allemaal wereldwijd naar houten gebouwen speur. Maar mag ik het desalniettemin raar vinden als er een groot tweelaags gebouw, laten we zeggen een school, NIET in hout wordt uitgevoerd?

    Ik begin er al van te gapen als ik op één van de vele architectuurwebsites een schoolgebouw tegenkom. Meestal is een klik genoeg om bevestigd te krijgen: deze school is van hout. Wie een mooie, grote school wil bouwen, in deze tijd, voor een opgroeiende generatie, die gaat van hout uit, toch? Ook al omdat het zich zo perfect leent voor modulebouw: klaslokalen hebben immers ongeveer dezelfde grootte, en ook de andere dimensies zijn wel bekend. Verder wil zo te zien niemand waar dan ook ter wereld ooit een school hoger dan twee, vooruit drie lagen bouwen, ideaal voor houtbouw, al kan het ook veel hoger.
    Het doet dan echt een beetje pijn aan mijn ogen als ik in ons eigen land een school in aanbouw passeer waar het kalkzandsteen en het beton de dienst uit maakt. Is nergens voor nodig. Is niet gezond voor de kinderen. Geeft een naar klimaat en een hol geluid. Kun je architectonisch, gegeven de budgetten, helemaal niks mee, terwijl je kruislaaghout nog eens geinig kan laten uitkragen of op onverwachte plekken doorzagen.
    In afwachting van een wet, zoals in Frankrijk en sinds kort ook in Nieuw Zeeland, die de overheid verplicht om al zijn nieuwbouw biobased en demontabel te laten zijn, zouden we toch wel met een wat kleinere verplichting kunnen beginnen: vanaf nu alle scholen alleen nog maar in houtbouw. Kijk. Dat zou opschieten.

    2 reacties op “Een school is van hout

    • Een mooi geschreven aanmoediging om scholen volledig in hout te bouwen. Zelfs een hybride oplossing (waarin hout volop aanwezig is) vind ik een goede stap.

      Ik heb ontdekt dat, wanneer ‘de architect/aannemer’ hybride hout-bouwt met staal en/of beton, er vaak aan het eind geroepen wordt: ‘We hadden het vanaf de fundering net zo goed, of beter, helemaal in hout kunnen maken’.

    • Helemaal mee eens. De Groot Vroomshoop heeft het bewijs gerealiseerd voor school Klein Amsterdam in Amsterdam en school Het Epos Rotterdam met het bouwconcept Modulinn.

    Geef een reactie

    Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

    Op de hoogte blijven van alles wat er speelt in de hout- en bouwsector? Word abonnee op Het Houtblad! Abonneer