De hardnekkige opvatting dat plastic pallets hygiĆ«nischer zijn dan houten Pallets gaat volgens nieuw Europees onderzoek niet meer op. Het Institut fĆ¼r Holztechnologie Dresden (IHD) heeft bijna twee jaar onderzoek gedaan en komt tot de conclusie dat enkel nieuw geproduceerde pallets vrij van bacteriĆ«n zijn, ongeacht het materiaal waarvan ze gemaakt zijn.
Laboratoriumtests
Van februari 2018 tot december 2019 heeft het instituut verschillende laboratoriumtests uitgevoerd en onderzoek gedaan om de microbiƫle eigenschappen van H1-plastic pallets en de standaard EPAL Euro-pallets te bepalen. In de groots opgezette studie zijn pallets van alle meest voorkomende kwaliteitscategorieƫn onderzocht en getest. Dit gebeurde volgens gecertificeerde testmethoden. De pallets die in het laboratorium getest zijn, zijn besteld bij een erkende dealer en afkomstig van het EPAL-ruilsysteem voor ladingdragers. Voorafgaand aan de testen zijn deze pallets niet schoonmaakt en minimaal ƩƩn keer eerder gebruikt. De Escherichia coli- en Staphylococcus aureus-bacteriƫn werden gebruikt voor het uitvoeren van de laboratoriumtests.
Hout beter in staat om bacteriƫn uit te roeien
Uit het vergelijkend onderzoek blijkt dat houten pallets tot wel dertien keer beter in staat zijn om bacteriƫn te doden dan plastic. Dit maakt het mogelijk om de conclusie te trekken dat houten pallets uitermate geschikt zijn voor het vervoer van hygiƫne-gevoelige ladingen, zoals levensmiddelen. Om tot eenzelfde resultaat te komen moeten gebruikers wel strikt de hygiƫnevoorschriften en normen die van toepassing zijn naleven. Een punt dat fabrikanten van plastic pallets vaak maken, is dat houten pallets door de grove oppervlakken meer gevoelig zijn voor microbiƫle aantasting. Dit onderzoek weerlegt deze algemene opvatting. De ruwe secties die veroorzaakt worden door slijtage aan plastic pallets vormen juist een ideale omgeving voor bacteriegroei. Hout heeft juist een aantal natuurlijke hygiƫnische eigenschappen die de groei en verspreiding van bacteriƫn voorkomen. Bij correct gebruik hebben pallets van hout daardoor een antibacteriƫle werking, meer dan dertien keer hoger dan die van plastic pallets.
Wegtransporteur met houten pallets
Voor de eigen auto sluit men een goedkope autoverzekering af, maar deze dekt vaak geen transport van goederen en daarnaast passen er maar weinig pallets in een personenauto of bestelbus. Bij transport komen risico’s kijken en transportbedrijven hebben doorgaans een eigen transportverzekering waardoor de opdrachtgever beschermd is tegen verlies en schade van de goederen. Dit onderzoek van de IHD wijst uit dat er, zeker in de voedingsindustrie, het best gekozen kan worden voor een professionele wegtransporteur die werkt met houten pallets. De conclusie van het onderzoek is dat bacteriĆ«n een lagere overlevingskans hebben op hout dan op plastic, waardoor houten pallets geschikt zijn voor gebruik in de hygiĆ«negevoelige gebieden van transport en voedselverwerking. Daarnaast vormen houten pallets een duurzamere oplossing voor vervoer doordat deze vele malen hergebruikt kunnen worden, ook als ander product zoals palletklossen van afvalhout.